Mufflan

0kommentarer

Låt mig presentera: Mufflan!
Här kommer en variant för er semletokiga. Visserligen var semledagen alldeles nyligen. Men ibland får man inte nog av blandningen av mandelmassa, kardemumma och grädde. Jag har alltså korsat den traditionella semlan med mina favorit bakverk - muffins, alltså = Muffla. 
 
 
Kardemumma muffins
3-4 äggvitor ( motsvarar ca 1 dl äggvita)
2dl strösocker
100 g Smör, rumstempererat
3,5 dl Vetemjöl
2tsk Bakpulver
1 dl Mjölk
1tsk malen kardemumma
Lite vaniljsocker
 
1. Värm ugnen till 200 °c.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Det ska gå att vända bunken upp och ned utan att skummet rör sig. Du kan även testa att skapa små toppar av skummet som då stannar kvar och inte skjunker ihop.
3. Vispa smöret, sockret och vaniljsocker så det är ordentligt blandat. 
4. Blanda ihop mjölet och bakpulvret. Rör ner detta och mjölken i smörblandningen.
5. Vänd ner äggvitorna i degen. Var försiktig med att blanda ihop det, äggvitan ska fortfarande vara luftig. Jag brukar göra detta med händerna.
6. Fyll muffinsformarna till ca 3/4. Ställ formarna i en muffinsplåt. Du får en mycket finare form på dina muffins då.
7. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min. Detta varierar mycket beroende på storleken på muffinsen och på hur jämnt din ugn gräddar. Du kan vända plåten efter halva tiden för att vara säker. 
8. Låt muffinsen svalna på ett bakgaller. 
 
 
 
När muffinsen har svalnat en aning kan du skära av toppen. Tryck ett "hål" i botten där du kan fylla med mandelmassröra eller vaniljkräm, spritsa sedan vispad grädde och lägg på "hatten" på muffinsen. Pudra med florsocker och du har precs gjort en livsäkta Muffla.
Bakning, baka, bake, cake, cookie dough, cookies, cupcakes, fudge, gelegodis, gelehallon, godis, gör ditt eget kakfat, hemmagjort godis, julbak, julgodis, kakfat, kakor, kardemumma, knäck, kola, muffins, pepparkaka, semla, semlor,

Kommentera

Publiceras ej