Jordgubbsbullar
0kommentarer
Något som kan piffa upp enkla bakverk är ju bär. I Somras när jag var och plockade jordgubbar så blev det ganska mycket över efter att vi hade ätit och fryst in en hel massa. Då fick jag för mig att baka bullar med jordgubbar i. Det resulterade i riktigt gott kvällsfika den dagen, och det fick även bli ett par påsar i frysen.

Bulldeg
25 g röd jäst
50 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 Ägg
1/2 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
-Smula jästen i en bunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
-Tillsätt resten av degvätskan,tillsammans med socker, ägg, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Fyllning
75g Smör
100g Mandelmassa
1dl Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
1 liter Jordgubbar
lite potatismjöl
- hacka jordgubbarna i mindre bitar och blanda dom med lite potatismjöl.
- Vispa smör, mandelmassa, florsocker och vaniljsocker med elvisp till en smidig massa.
- Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta.
- Bred på fyllning och strö över jordgubbsbitarna. Rulla sedan ihop degen och skär skivor på ca 2 cm.
- låt bullarna jäsa under bakduk ca 15-20 minuter.
- Grädda bullarna i 225° i ca 10 minuter.
När bullarna har svalnat så penslade jag dem med smör och doppade i strösocker. Men det går såklart även att pensla med ägg och strö över pärlsocker innan man gräddar dem.
Bullar,
bullar recept,
bulldeg,
bulldeg recept,
jordgubbar,
jordgubbsbullar,
recept bulldeg,
Kommentera