Munkar
0kommentarer
Nu har det varit tomt här väldigt länge! Min kamera gav upp där ett tag så ett par av sakerna jag har bakat fotade jag inte alls, medan andra fick bli föreveigade med mobilkameran. Det här är ett sådant recept.
Är det något jag älskar med marknader så är det ju munkarna!

Det här var mycket lättare än vad jag har trott att det skulle vara. Det här är definitivt något som jag kommer att göra flera gånger i framtiden.
Munkar
25g Röd jäst
100g Smör/Margarin
3 dl Mjölk
1 1/2-2 dl Socker
1 tsk Salt
2 Ägg
10-11 dl Vetemjöl
- Smula jästen i en skål.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm detta tills det håller en fingervarm temperatur. ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör till jästen har löst sig.
- Tillsätt socker, salt, ägg och hälften av mjölet. Arbeta till en smet, tillsätt resterande mjöl och arbeta ihop allt till en deg som kommer att vara ganska kladdig.
- Låt jäsa i ca. 40 minuter.
- Ta upp degen på bakbordet och kavla till ca 1cm tjock. Stansa ut rundlar, mina var kanske 9cm i diameter. Ta sedan ut ett mindre hål i mitten.
- Låt jäsa till dubbel storlek, ungefär i 30 minuter.
Fritering
Det går alldeles utmärkt att fritera i en vanlig kastrull med vanlig rapsolja, du kommer behöva en liter olja.
- Värm upp oljan till 180°.
- Lägg i ett par munkar åt gången, använd redskap av stål när du lägger i och tar upp munkarna. Det räcker att fritera munkarna ca 40sekunder på varje sida. Testa dig fram, du ser när munken börjar få färg, vänd innan den blir mörkbrun.
- Lägg i ett par munkar åt gången, använd redskap av stål när du lägger i och tar upp munkarna. Det räcker att fritera munkarna ca 40sekunder på varje sida. Testa dig fram, du ser när munken börjar få färg, vänd innan den blir mörkbrun.
- Ta upp munkarna och låt dom rinna av på hushållspapper.
När munkarna är klara kan du variera dem i det oändliga. Jag tog dock bara kort på de som jag doppade i socker. Jag gjorde även glasyr- och chokladdoppade munkar. Superroligt!
donuts,
donuts recept,
friterade munkar,
glasyrmunkar,
munkar,
munkar recept,
socermunkar,
sockermunkar,
Kommentera