Den här tårtan fick fina Nora&Thea när de fyllde år. Nora var noga med att det skulle vara "en sån där blomma man kan äta", alltså fick det bli en marsipantårta för det var ju trots allt marsipanen hon var ute efter. Den här donnan fick en rosa "klänning" i just marsipan, men prickar av sockerpasta. Fyllningen i den här tårtan är klassisk prinsesstårtefyllning. Vaniljkräm och jordgubbssylt. Eftersom Nora är glutenintolerant så fick det blir den glutenfria tårtbottnen. Jag vågar nog säga att det blev succé. 
 
 
barbie, barbietårta, glutenfri tårtbotten, prinsessa, prinsesstårta, tårta, tårtbotten, tårtfyllning, tårtor, vaniljkräm,
 
En av de tre tårtor jag bakade till min sambos-brors-döttrar. Den ena tjejen är glutenintolerant, men hon fick avstå från den här tårtan eftersom jag gjorde den på vanligt vetemjöl. De anra två tårtorna, som kommer upp i framtiden, var däremot glutenfria. Alla tre var lyckade och jag gick därifrån rätt belåten. 
 


Tårtbotten är en botten som är rätt lik leilas, nämligen den här.Jag fyllde den här tårtan med en enkel bärmousse och vaniljkräm. Spacklade med min supersmörkräm och täckte sedan kanten med marsipan och locket med rosa grädde. 
 
 
 
 
 
bourbon vanilj, bärmousse, cake, cakedecorating, glutenfri tårtbotten, tårta, tårtbotten, tårtor, vaniljkräm,
Tårtbotten, ljus

Det här receptet på tårtbotten är inte min favorit, det blir en rätt så smulig botten och inte så luftig som jag kanske önskar att den ska vara. Jag tror att orginal receptet är från Leila.
 
6 Ägg
2 1/4 dl Strösocker
2 1/4 dl Vetemjöl
 
- Vispa ägg och socker pösigt, 10-15 minuter.
- Sikta ner vetemjölen och blanda försiktigt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter. Titta efter halva tiden så att inte kakan bränns, lägg över ett bakplåtspapper om den börjar se mörk ut.tå
glutenfri tårtbotten, tårta, tårtbotten, tårtfyllning, tårtor,
Bärmousse
 
Den här gången valde jag att göra moussen på både hallon och blåbär, för hur gott är inte det tillsammans?
 
200 g hallon
150 g Blåbär
3 1/2-4 msk snabbmarsanpulver
1 1/2 dl Yoghurt
1-2 tsk vaniljpulver ( 1 tsk Vaniljextrakt - 2 tsk vaniljpulver )
2 1/2 dl Vispgrädde
 
 Tina och mosa bären i en kastrull, se till att de är ordentligt mosade. Blanda dem med marsanpulvret. Häll i yoghurt och vaniljessensen. Tillsätt sedan vispgrädden, som är ovispad. Vispa ihop allt till en bra konsistens. 
bärmousse, cake, cakedecorating, mousse, tårta, tårtfyllning,
Vaniljkräm
 
Den här vaniljkrämen är inte den mest lyxiga. Det är en enkel variant. Men den duger gott till en vardaglig tårta och för att fylla upp en tårta. 
 
2 dl mjölk
2 äggulor
1/2 dl vit sirap
1-3 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Börja då med 1 msk potatismjöl. Ofta räcker inte det till så pass tjock kräm som jag föredrar. Låt det sjuda tillsammans till det blir en tjock konsistens. Blanda då i vaniljsockret.
bourbon vanilj, kravmärkt vanilj, vanilj, vaniljextrakt, vaniljkräm,
När man har en hantverkarsambo som äter frukost i bilen så kunde det inte passa bättre än med de här frukostbullarna. Väldigt enkla att baka och smidigt att styckfrysa dem, ta fram kvällen innan så är de färdiga att ätas på morgonen därefter. Vad är godare än nybakat bröd?
 
 
Frukostbullar

50g Jäst
1 dl Olivolja
5 dl Fingervarmt vatten
1 tsk Salt
1 dl Grahamsmjöl
ca, 10 dl Vetemjöl
 
Valfria fröer/kärnor
 
1. Smula jästen och tillsätt olja och vatten. Rör det så att jästen löser sig.
2. Tillsätt salt, grahamsmjöl och vetemjöl och arbeta degen samman tills den släpper ifrån kanterna. Mängden vetemjöl är olika så prova dig fram med lite i taget.
3. Låt degen jäsa till dubbel storlek - ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord, rulla den till en längd och dela den i bitar. En deg blir ungefär 18 bullar beroende på storlek. 
5. Rulla eller snurra dem till valfria formar. Jag valde att göra vanliga runddrivna bullar av den här degen.
6. Spraya bullarna med vatten och doppa dem i fröer eller kärnor, tryck ner bullarna lite i fröerna så att de tar fäste.
7. Låt jäsa i ca, 30 minuter. 
8. Värm ugnen till 225°c. 
9. Grädda dem i mitten på ugnen i ca, 15 minuter.
 
Bakning, anslag, anslag recept, baka, bake, blåbär, blåbärsmuffins, bondkakor, bröd, cake, chocolate chip cookies, chocolate cookie, choklad, chokladbollar, chokladkaka, chokladkakor, choklasbotten, cookie dough, cookies, cupcakes, frukostbullar, fudge, gelegodis, gelehallon, godis, gör ditt eget kakfat, hallon, hallonmuffins, havrebollar, havrekaka, havrekakor, hemmagjort godis, jappfluff, jappmousse, julbak, julgodis, kaka, kakfat, kakor, kardemumma, kitkat, knäck, kola, matbröd, muffins, pepparkaka, pralin, praliner, rocky road, semla, semlor, småbröd, tårta, tårtbotten, tårtor,
 
 
Det här är en av mina bästa vänner i köket. Och ett av mina bästa tips till er. Det här är ett kravmärkt vaniljextrakt från khoisan tea. Det här extraktet ger en så himla god vaniljsmak. I Havrebollarna jag bakade för ett tag sen, så var det verkligen en perfekt touch för att få den där gammeldags-smaken jag ville åt.
 
Khoisan tea gör också vaniljpulver, vaniljstänger och vaniljsocker. Alla produkterna är kravmärkta, vilket bara är ett stort plus. Dock hittar man inte de här godingarna i vilken affär som helst. Väl värt mödan att leta efter.
 
1/4-1/2 tsk av det här vaniljextraktet motsvarar ungefär 1 tsk vaniljsocker.
bourbon vanilj, kravmärkt vanilj, vanilj, vaniljextrakt,
Jag har ofta svårt att bestämma vad jag ska baka, och igår var jag sugen på paj, samtidigt som jag ville baka muffins. Det resulterade i att jag kombinerade hallonmuffins med ett lager med smulpaj. Dom blev uppätna dom också. Det här receptet fungerar även som en lättare efterrätt. Om du väljer att göra dem i ugnsformar så ser de riktigt lyxiga ut.
 
 
Hallonmuffins
 
100 g smör
2 st ägg
2 dl mjölk
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
 
1. Värm ugnen till 200°c.
2. Smält smöret och häll i mjölken.
3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills det blir en porös och luftig smet.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt.
5. Rör ner smöret och mjölken i äggblandningen och vänd sedan ner mjölblandningen och vispa till en smidig smet.
6. Vill du ha hallonrippel i kan du vispa i hallonen lite lätt i smeten. Annars kan du lägga i hallonen efter att du har fyllt formarna med smeten. Fyll inte formarna till mer än 3/4.
7. Strö på rikligt med smulpaj.
8. Gräddningen är olika, vill du ha kladdiga muffins så sätt tiden på 10 minuter och håll sedan koll varannan minut eller liknande med en sticka, ta ut dem direkt när stickan inte är kladdig längre. När muffinsen har svalnat så kommer den fortfarande vara kladdig. Vill du ha en mer fast muffins så kan du grädda dem i ungefär 20 minuter. 
 
Bakning, anslag, anslag recept, baka, bake, blåbär, blåbärsmuffins, cake, chocolate chip cookies, chocolate cookie, choklad, chokladkaka, chokladkakor, choklasbotten, cookie dough, cookies, cupcakes, fudge, gelegodis, gelehallon, godis, hallon, hallonmuffins, muffins,
Imorgon är kalaset som jag bakar tårtor till. Så idag ska nästintill allt göras klart. Jag har faktiskt redan hunnit med att fylla 2 av 3 tårtor. Den ena blev en klassisk prinsesstårta medan den andra blir en riktig chokladgoding. Chokladen har min sambo redan lovordat genom att bara smaka fyllningen. Det måste vara ett gott tecken? Har också kanske det bästa receptet på buttercream som jag spacklat tårtorna med. Jag har annars himla svårt för smör-smaken som alltid brukar glänsa igenom så mycket, men den här är verkligen perfekt för mig!
 
Nu över till den tredje tårtan. Bär och vanilj. Klassiker!
Eftersom jag har både en pappa och småbarn i släkten som inte tål gluten så behövs många tårtor vara glutenfria. Just det här receptet hittade jag hos Bengtssons baksida. Spännande utan mjölmix tänkte jag och var bara tvungen att testa. Eftersom glutenfria tårtor har en tendens att sjunka ihop i mitten så blev jag glatt överraskad av det här receptet.
 
 
 
Glutenfritt anslag
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Maizena
1 tsk Bakpulver
 
1. Värm ugnen till 175°c.
2. Vispa ägg och socker till en luftig massa. I minst 10-15 minuter.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggblandningen. Jag använder mig utav ena handen, då kan du lätt vända smeten utan att det luftiga försvinner och du känner lätt om det finns "mjölsmulor" i smeten.
4. Häll i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter, beroende på formens storlek. 
5. Efter ca 15 minuter kan du lägga en bakplåtspapper över anslaget då det lätt bränns vid. Håll koll med en sticka för att se till att anslaget inte blir torrt och tråkigt.
 
 
Bakning, anslag, anslag recept, baka, bake, glutenfri tårtbotten, glutenfria anslag, glutenfritt, tårta, tårtbotten, tårtor,
Det här är kanske världens godaste knäckebröd. Själv kan jag äta det som godis. Ett plus är ju att det är både gluten och laktosfritt. Det gör sig i praktiskt taget av sig själv. Ett recept som jag verkligen rekomenderar!
 
 
Knäckebröd
1 dl sesamfrön
½ dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
2 dl Majsmjöl
2 msk olivolja
2½ dl kokande vatten
flingsalt 
 
Om du vill ha andra frön så kan du byta ut en del av solrosfröna. Jag brukar ha 1/2dl solrosfrön och 1/2dl pumpakärnor men just idag hade pumpa kärnorna tagit slut.
 
1. Värm ugnen till 150°c.
2. Blanda alla ingredienser utom saltet. Blanda ihop det till en "smet" och låt det stå och svälla i ca 10 minuter.
3. Lägg ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg sedan ett till papper på och kavla ut smeten mellan bakplåtspapprena. 
4. Dra bort det översta pappret och strö på flingsalt. Ta en pizzaskärare ( eller en kniv ) och skär knäckebrödet i bitar.
5. Grädda i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Stäng sedan av ugnen och låt knäckebrödet stå kvar och torka i eftervärmen.
 
Bakning, glutenfritt, knäckebröd, knäckebröd med majsmjöl, laktosfritt, linfrö, majsmjöl, matbröd, solrosfrön,
 
 
 
 
Mitt kök har en stark karaktär av mig. Jag älskar glasburkar och benvitt. Färgerna i köket går i benvit, beige och rött. Jag har haft många perioder där jag mest bara bakat muffins och cupcakes och har fått massor av fina muffinsformar av mina vänner. De är mer än bara bakformar och pryder därför mina hyllor som prydnader.
 
Jag har ett öppet skåp som jag har alla mina glasburkar i. I glasburkar finns allt från pasta till oboy och ris. Det finns ingenting som inte passar att visas upp i glasburkar. Såna där fina gamla syltburkar. Ägg ska vara rumstempererade när man bakar och därför har jag en keramisk ägghållare i min hylla. smidigt värre.
 
 
 
Den här fina benvita vågen är min högra hand i köket. Jag väger nästintill allting när jag bakar. Ett måste i köket!
 
Nu har ni fått sett en del av mina guldklimpar i köket. Jag tipsar er verkligen till att köpa en våg om ni inte redan har en!
 
 
benvitt, glasburkar, inredning, köksvåg, muffinsformar, syltburkar, ägg,
Idag kliar det verkligen i mina bakfingrar. Men köket har slut på både det ena och det andra och snart väntar ett besök hos ortopeden, så idag hinns det kanske inte med. Till helgen ska det bakas hela tre tårtor till gullvipporna Nora och Theas kalas, så himla mysigt! Ikväll kommer det nog upp ett recept på de glutenfria anslagen jag gör, och beroende på om det fylls på med nya saker i mitt skafferi så kanske det kommer något kakrecept också. Jag är nämligen inne i en småkak-period. mums!

Tänkte ta lite fotografier av hur det ser ut där jag bakar, visa er mina favoriter. Sånt som måste finnas i mitt kök för att jag ska överleva.
Jag har aldrig varit förtjust i chokladbollar. Dels för att det är ett rätt så tråkigt bakverk, men också för att det tar smak av kaffe. Däremot så är det ett bra alternativ när man har slut på mjöl men verkligen vill baka. Smidigt och enkelt och man slipper ugn. Idag testade jag ett recept på havrebollar. Riktigt goda om ni frågar mig och min kära sambo.
 

 
Havrebollar
125 g Smör
5 dl Havregryn
1 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk Vaniljextrakt
1 1/2 tsk Kakao
1/2 dl Grädde
 
Blanda alla ingredienser förutom grädden. Vissa blandar detta med elvisp eller bakmaskin men jag föredrar att nypa ihop det med händerna. Det blir en mycket smidigare massa när man blandar det med händerna och smöret blandar sig mycket bättre. När allt är blandat och det inte finns några smörklumpar längre så kan du hälla i grädden och trycka ihop allting. Låt degen vila i kyla en stund och sen kan du rulla små bollar utav degen. Rulla dem i kokos så har du färdiga havrebollar. 
 
 
Bakning, anslag, anslag recept, baka, bake, blåbär, blåbärsmuffins, cake, chocolate chip cookies, chocolate cookie, choklad, chokladbollar, chokladkaka, chokladkakor, choklasbotten, cookie dough, cookies, cupcakes, fudge, gelegodis, gelehallon, godis, gör ditt eget kakfat, hallon, hallonmuffins, havrebollar, havrekaka, havrekakor, hemmagjort godis,
För tillfället är jag hemma från min praktikplats för att jar har opererat mitt knä och det har blivit komplikationer. Jag får inte belasta det som vanligt och därför var en sjukskrivning nödvändigt. Men de som känner mig vet att jag blir så himla rastlös av att inte göra nånting. Idag passade jag på att göra klassiska bondkakor. Lätta kakor som går relativt snabbt att baka, det blir många kakor och det går alldeles utmärkt att frysa dem. Ikväll ska vi åka till svärföräldrarna för där vet jag någon som gillar just bondkakor.
 
Bondkakor
200g Smör
5 1/2 dl vetemjöl
2 dl Strösocker
1 msk Ljus sirap
1 tsk Bikarbonat
1 msk Vatten
50 g Mandelsplitter/ grovt hackad mandel
 
Värm ugnen till 175°c ( 160-180 varmluft ).
Blanda ihop alla ingredienser i en matberedare. låt den gå ganska länge. Allt ska bli en smidig deg, vilket kan ta upp till 15 minuter. Forma sedan degen till rullar ( ca 3 cm i diameter ) och lägg dem i kylskåpet eller frysen en stund. Skär dem sedan i centimeters breda skivor. Lägg dem på en plåt och baka av i ca 7 minuter.
 
Det blir ca 50 kakor! ( om du inte har en sambo som äter upp degen )
 
 
 
Bakning, anslag, anslag recept, baka, bake, blåbär, blåbärsmuffins, bondkakor, cake, chocolate chip cookies, chocolate cookie, choklad, chokladbollar, chokladkaka, chokladkakor, choklasbotten, cookie dough, cookies, cupcakes, fudge, gelegodis, gelehallon, godis, gör ditt eget kakfat, hallon, hallonmuffins, havrebollar, havrekaka, havrekakor, hemmagjort godis, kaka, kakor,
Idag har jag bättrat på mitt kök. Sockerpasta har inhandlats och min kära sambo har satt ihop en ny springform till mig. tacka vet jag hantverkare! Nu på kvällen har jag suttit och pysslat ihop lite blommor och dylikt. Nästa helg är det kalas och då ska det bakas tårtor till min sambos brorsbarn. Finns det något roligare än att planera tårta?
Jag bakade små och höga blåbärsmuffins herromdagen. Nog för att min sambo inte gillar blåbär, så blev de uppskattade. Finns det något finare än blåbär i bakverk? Samma dag gjorde jag smulpaj och strödde över lite "crumble", på de här muffinsen.
 
 
Blåbärsmuffins 
100 g smör
2 st ägg
2 dl mjölk
1.5 dl strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Blåbär
  1. Värm ugnen till 200°c.
  2. Smält smör och tillsätt mjölk
  3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker till en luftig och ljus smet.
  4. Rör ner smält smör, mjölk. Om du vill ha en liten citron smak i muffinsen kan du minska lite på vaniljsockret och istället ha i citronskal.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och rör ner det i äggblandningen.
  6. Fyll muffinsformarna med smet, inte mer än 3/4. Lägg i blåbär i formarna.
  7. Grädda i cirka 20 minuter, 200 C.
Om man vill ha smuldeg på muffinsen är det bara att strö på det innan man sätter in dem i ugnen. Tänk på att mycket havregryn faller av muffinsen så ta rätt så mycket.
 
Bakning, anslag, anslag recept, baka, bake, blåbär, blåbärsmuffins, cake, chocolate chip cookies, chocolate cookie, choklad, chokladkaka, chokladkakor, choklasbotten, cookie dough, cookies, cupcakes, fudge, gelegodis, godis, muffins,
 
Den här tårtan bakade jag som en going-away-cake till min syster som ska flytta till norge. Det är en riktigt maffig tårta så även fast den är "liten" så räcker den till många. En tårta för chokladälskare!
 
Chokladanslag
150g Smör
2 Ägg
2 1/2 dl Strösocker
2 1/2 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
1/2 dl Kakao
1 1/2 dl Hett vatten
 
1. Värm ugnen till 175°c. 
2. Smält smöret, vispa upp äggen lätt.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sedan smöret och äggen.
4. Tillsätt det heta vattnet och blanda till en jämn och smidig smet.
5. Häll sedan smeten i en springform. Jag använda mig utav en 18cm, då blir kakan hög och det finns möjlighet att dela tårtan i 4 lager. Om du använder en större form blir tårtan lägre.
6. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Beroende på hur stor form du har så kan det ta längre/ kortare tid.
 
Vaniljkräm
Här fuskade jag och använde mig utav marsan pulver. Passar utmärkt till tårtfyllning.
 
Jappfluff
3dl Vispgrädde
180g japp ( 3st dubbelbitar)
 
1. Värm grädden i en kastrull, den får inte koka.
2. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i jappen i små bitar. Den ska nu smälta helt. Det kan ta en stund men rör ordentligt så smälter den tillslut. Ett tips kan vara att stänga av plattan men låta kastrullen stå kvar.
3. Ställ blandningen kall. Har du möjlighet till att ha den över natten i kyla är det jättebra. Blandningen måste bli helt kall!
4. När den är kall så är det bara att vispa tills det blir en stadig konsistens. 
 
 
 
Bakning, anslag, anslag recept, baka, bake, cake, chocolate chip cookies, choklad, chokladkaka, chokladkakor, choklasbotten, cookie dough, cookies, cupcakes, fudge, gelegodis, gelehallon, godis, gör ditt eget kakfat, jappfluff, jappmousse, kitkat, tårta, tårtbotten, tårtor,
Det här en en väldigt enkel kaka. Den går fort att baka och det blir många kakor. Du får ut ungefär 20 kakor, beorende på hur stora du vill ha. Havre kakor är ofta barnens favorit, och kombinera dem med choklad så blir de oemotståndliga!
 
 
Chocolate oat cookies
100 gram smör
2 dl Råsocker
1/2 strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl 
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
150 gram mörk choklad
 
Gör så här:  
  1. Värm ugnen till 175°c
  2. Smält smöret någorlunda och vispa ihop det med strösocker, råsocker och vaniljsocker.
  3. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  4. Blanda bikarbonat, mjöl, havregryn och salt. Rör ner mjölblandningen i smeten.
  5. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i smeten, Blanda ordentligt. Går bra att blanda för hand.
  6. klicka ut smeten eller rulla till bollar. Lägg dem relativt glest på plåten eftersom de flyter ut lite.
  7. Grädda i mitten på ugnen ca 10 minuter.
 
Bakning, anslag recept, chocolate chip cookies, chocolate cookie, havrekaka, havrekakor, kaka, kakor,
Det här är kanske de mest chokladiga kakorna jag nånsin har bakat. De är lätta att göra och det kommer garanterat bli en succè. 
 
 
 
Chocolate cookies
175 g mörk choklad, 
50 g osaltat smör
5 msk vetemjöl
2 krm bakpulver
1 krm salt
2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vanlijsocker
125 g ljus choklad, hackad
 

1. Värm ugnen till 175°c.
2. Smält smör och choklad i vattenbad. Lättast är om du grovhackar den mörka chokladen. då smälter den finare i smöret. Låt den blandningen svalna lite.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och ägg, strösocker och vaniljsocker i en annan. Äggblandningen ska vispas luftigt.
4. Rör i den smälta chokladen/smöret och efter det, mjölblandningen. Till sist rör du ner den hackade ljusa chokladen.
5. Om du har tålamodet kan du rulla små bollar av smeten och placera på en plåt. De flyter ut ganska mycket så tänk på att lägg dem glest.
6. Grädda i mitten på ugnen i 8-12 minuter. Beroende på om du vill ha kladdiga kakor eller mer "hårda" kakor. Låt kakorna sedan svalna på galler.

Du kan självklart blanda vilka chokladsorter du vill, testa med vit choklad tillsammans med mörk. Eller kanske bara ljus choklad för de som inte gillar hög kakaohalt.
 
 

Bakning, baka, bake, cake, chocolate chip cookies, choklad, chokladkaka, chokladkakor, cookie dough, cookies, cupcakes, fudge, gelegodis, gelehallon, godis, gör ditt eget kakfat, hemmagjort godis, julbak, julgodis, kakfat, kakor, kardemumma, knäck, kola, muffins,
Små saker som man kan tänka på när man bakar:
 
- Var noga med att blanda ut bakpulver i tex. mjöl. Annars kan bakpulvret lätt hamna i klumpar på olika ställen i smeten/degen. Och då jäser dina kakor ojämnt.
 
- För att få höga och ståtliga mufffins, använd höga muffinsformar tillsammans med en muffinsplåt. Att bara baka i vanliga formar kan lätt göra att muffinsen flyter ut och blir inte lika vackra för ögat.
 
- Använd bakmaskin i så stor utsträckning som går. Om du exempelvis ska vispa något hårt kan detta göras smidigt medan du förbereder nästa steg i bakningen.
 
Låt mig presentera: Mufflan!
Här kommer en variant för er semletokiga. Visserligen var semledagen alldeles nyligen. Men ibland får man inte nog av blandningen av mandelmassa, kardemumma och grädde. Jag har alltså korsat den traditionella semlan med mina favorit bakverk - muffins, alltså = Muffla. 
 
 
Kardemumma muffins
3-4 äggvitor ( motsvarar ca 1 dl äggvita)
2dl strösocker
100 g Smör, rumstempererat
3,5 dl Vetemjöl
2tsk Bakpulver
1 dl Mjölk
1tsk malen kardemumma
Lite vaniljsocker
 
1. Värm ugnen till 200 °c.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Det ska gå att vända bunken upp och ned utan att skummet rör sig. Du kan även testa att skapa små toppar av skummet som då stannar kvar och inte skjunker ihop.
3. Vispa smöret, sockret och vaniljsocker så det är ordentligt blandat. 
4. Blanda ihop mjölet och bakpulvret. Rör ner detta och mjölken i smörblandningen.
5. Vänd ner äggvitorna i degen. Var försiktig med att blanda ihop det, äggvitan ska fortfarande vara luftig. Jag brukar göra detta med händerna.
6. Fyll muffinsformarna till ca 3/4. Ställ formarna i en muffinsplåt. Du får en mycket finare form på dina muffins då.
7. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min. Detta varierar mycket beroende på storleken på muffinsen och på hur jämnt din ugn gräddar. Du kan vända plåten efter halva tiden för att vara säker. 
8. Låt muffinsen svalna på ett bakgaller. 
 
 
 
När muffinsen har svalnat en aning kan du skära av toppen. Tryck ett "hål" i botten där du kan fylla med mandelmassröra eller vaniljkräm, spritsa sedan vispad grädde och lägg på "hatten" på muffinsen. Pudra med florsocker och du har precs gjort en livsäkta Muffla.
Bakning, baka, bake, cake, cookie dough, cookies, cupcakes, fudge, gelegodis, gelehallon, godis, gör ditt eget kakfat, hemmagjort godis, julbak, julgodis, kakfat, kakor, kardemumma, knäck, kola, muffins, pepparkaka, semla, semlor,